Close
Курс валют: $ 3.0282 | € 3.4417 | ₽100 3.6539 | 
 Погода в Бешенковичах: 2 °Cясно

Делегация Бешенковичского района побывала на областных «Дожинках» в Верхнедвинске

Пачынаючы з 1996 года ў канцы верасня Беларусь традыцыйна адзначае свята ўраджаю – «Дажынкі». Цэлы год нястомнай падрыхтоўкі выліваецца ў гулянне вялізнага маштабу. Яшчэ нашыя далёкія продкі, займаючыся земляробствам, адзначалі пачатак і канец жніва. Дзень першага снапа называўся «Зажынкі», а дзень апошняга атрымаў назву, якая стала своеасаблівым брэндам Беларусі, – «Дажынкі».

Дэлегацыя Бешанковіцкага раёна прыняла ўдзел
ва ўрачыстым шэсці працаўнікоў вёскі.

У гэтым годзе Віцебская вобласць узгадавала ўраджай у няпростых умовах надвор’я. На змену зацяжной спякоце ў многіх рэгіёнах Віцебшчыны прыйшлі праліўныя дажджы, шмат клопатаў прынеслі грады. У мінулую пятніцу ў Верхнядзвінску, дзе адбыўся абласны фестываль-кірмаш працаўнікоў вёскі «Дажынкі-2018», капрызы надвор’я ўспаміналі часта. Не дзіўна, бо нават у гэты святочны дзень Верхнядзвінск сустракаў гасцей спачатку дажджом, а затым моцнымі парывамі халоднага ветру. Аднак надвор’е не сапсавала настрою.

Цэнтральныя вуліцы сталіцы рэгіянальных «Дажынак» на адзін дзень сталі пешаходнымі. На галоўных артэрыях горада раскінуліся гандлёвыя шэрагі і шматлікія выставы. Праграма мерапрыемстваў фестывалю-кірмашу была даволі насычанай, каб пабываць на кожнай з пляцовак, трэба было вельмі пастарацца. Так, дзівіцца ў Верхнядзвінску было чаму. Арганізатары не падвялі, свята, несумненна, запомніцца і жыхарам райцэнтра, і яго гасцям. Сярод апошніх была і дэлегацыя Бешанковіччыны. Кіраўніцтва раёна і сельгасвытворцы ў суправаджэнні творчых калектываў прынялі ўдзел у шэсці працаўнікоў вёскі «Дажынкі-2018», а таксама ў цырымоніі ўручэння прэмій пераможцам працоўнага спаборніцтва.

Галоўныя віноўнікі ўрачыстасці прымалі віншаванні ад прадстаўнікоў рэспубліканскай і абласной вертыкалі ўлады. Першым падзяку хлебаробам выказаў кіраўнік вобласці М. М. Шарснёў. Ён жа прыняў знамянуючы аб заканчэнні збору ўраджаю дажыначны сноп. Па словах Мікалая Мікалаевіча, нягледзячы на ўсе цяжкасці, а іх было нямала, аграрыі вобласці вытрымалі экзамен. Упершыню за гісторыю ў паўночным рэгіёне краіны па выніках жніва з’явіліся два экіпажы-чатырохтысячнікі. Хлебаробы гаспадаркі «Заазер’е» Лепельскага раёна Леанід Аляксеенка і Павел Ханяк усталявалі абсалютны рэкорд сёлетняй уборачнай, намалаціўшы 4412 тон збожжа, а ў экіпажа Аляксандра Камарова і Аляксея Беднева з філіяла «Задняпроўскі» Аршанскага раёна – 4042 тоны.

Уклад сельскагаспадарчых арганізацый вобласці ў рэспубліканскі каравай склаў 756 тысяч тон збожжа, трэць з якога сфарміравана інтэграцыйнымі структурамі. Абсалютным лідарам па валавым зборы збожжа з вынікам 77 тысяч тон стала Аршанская інтэграцыйная структура. Віцебшчына першая ў рэспубліцы выканала дзяржаўны заказ, у поўным аб’ёме засыпаўшы насенныя фонды. «Жніво паказала: лепшых вынікаў дамагаюцца тыя, хто шырока выкарыстоўвае дасягненні аграрнай навукі, прымяняе сучасныя тэхналогіі, высокаўраджайныя гатункі культур, працуе на высокапрадукцыйнай тэхніцы», – адзначыў старшыня аблвыканкама.

Заслужаную ўзнагароду атрымаў дырэктар Ульскага ліцэя А. А. Пашкевіч.

Дарэчы, пераможцам абласнога спаборніцтва ў жніве збожжавых стаў Віцебскі раён. Другое месца ў Верхнядзвінскага раёна, трэцяе – у Полацкага. Раёны, а таксама асобныя сельгаспрадпрыемствы і працаўнікі вёскі, якія вызначыліся ў ходзе ўборачнай кампаніі, атрымалі грашовыя прызы. Шэраг з іх за працоўныя поспехі ўзнагароджаны новай тэхнікай. За значны ўклад у павышэнне якасці і даступнасці адукацыі, у развіццё патэнцыялу моладзі і яе далучэння да грамадска карыснай дзейнасці трактар «Беларус-82» атрымала УА «Ульскі дзяржаўны прафесійны ліцэй сельскагаспадарчай вытворчасці ім. Л. М. Даватара». Цяпер, думаецца, дамагацца вынікаў ліцэю будзе яшчэ прасцей.

Адзін з такіх трактароў адправіўся
ў Ульскі ліцэй.

Несумненна, свята «Дажынкі» можна расцэньваць як магчымасць лішні раз сказаць «дзякуй» працаўнікам сяла за іх нялёгкую працу.

Святлана ВАРОШКА.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Leave a comment
scroll to top